Boligsalg

Boligsalg

Hvis du står og skal til at sælge din bolig, er der et par ting, du skal overveje som noget af det allerførste. Hvordan vil du sælge din bolig, og hvem skal hjælpe dig med at få den bedste handel? I mange tilfælde vil det umiddelbare valg være at gå til en ejendomsmægler, som vil sælge din bolig for dig. Der er dog flere og flere, der vælger at sælge deres bolig selv.

Der er mange grunde til, at det kan være fordelagtigt at sælge sin bolig selv, men den, der vejer tungest, er som regel prisen for salget. Når man har en ejendomsmægler til at sælge sin bolig, tager de ofte et salær på mellem 50.000 og 100.000 kroner. De fleste af de penge kan man spare, hvis man selv sælger sin bolig.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis man fravælger en ejendomsmægler, fravælger man også de services, man ellers ville få hos dem. Det er for eksempel adgang til ejendomsmæglerens køberkartotek, dokumenthåndtering, fotograf og fremvisning af ens bolig.

Disse ting er dog noget, man godt selv kan stå for, man skal bare være sig bevidst, at det er et stort og tidskrævende arbejde, og at det er utroligt vigtigt, at dokumenter og oplysninger er korrekte, så man ikke efterfølgende risikerer at få erstatningsansvar for forhold i den bolig, man har solgt.

Derfor anbefaler vi, at hvis du gerne vil sælge din bolig selv for at spare ejendomsmæglersalæret, så bør du tage kontakt til Rieck Advokater, som kan fungere som din boligadvokat og rådgiver i salgsprocessen. Vi har prøvet det mange gange før, og vi kan sikre dig, at dit salg kommer til at foregår korrekt og uden risiko for efterfølgende problemer og udfordringer.

Hvis du sælger gennem en ejendomsmægler, hjælper vi også gerne med at se dokumenter og aftaler igennem, før du skriver under.

Selvsalg

Når du vælger at sælge din bolig selv udenom en ejendomsmægler, kræver det, at du sætter dig godt ind i, hvad der skal gøres ved et selvsalg. Du skal have styr på, hvilke dokumenter du skal indhente og, hvordan du skal behandle dem. Du skal også læse godt op på hvilke rettigheder og forpligtelser både køber og du som sælger har i et selvsalg.

Hvis du entrerer med en boligadvokat til at hjælpe dig med dit selvsalg, sørger vi for at have styr på alt papirarbejdet, så du ikke behøver at have styr på alle de vigtige juridiske detaljer. Så skal du kun koncentrere dig om at få markedsført og solgt din bolig.

Som udgangspunkt skal du finde en pris for din bolig. Du kan kigge på de mange boligsalgsportaler, der findes online og se, hvad prislejet er for samme type bolig som din i samme stand og med samme placering. Husk at være realistisk uden at sætte prisen for lavt.

Du skal have taget nogle flotte billeder af din bolig, både ude og inde. Husk at rydde godt op først, og sørg for at der ikke er for mange ting på billederne. Du skal tage billeder af boligen både ude og inde, og sørg for at finde de bedste detaljer at tage billeder af. Herefter skal du have lavet en lækker tekst til din salgsannonce. Det er denne, der skal sælge din bolig. Det kan være en god idé at angive en gennemsnitlig ejerafgift, så køber får et realistisk billede af, hvad det koster at sidde i boligen. Husk også en god plantegning.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på ”sælgers loyale oplysningspligt”, når du laver dit salgsmateriale. Du er som sælger forpligtet til at oplyse, hvad du ved om boligen, som kan have betydning for købers beslutning om at købe den. Det vil sige, at du altså ikke må fortie forhold, som du kender til, men som du tror vil forringe din mulighed for boligsalget. Gør du det, kan du ende med et stort erstatningsansvar for forhold, som du var vidende om, men ikke oplyste.

Salgsannonce og billeder skal du lægge ud på nettet på relevante sider, og så skal du og din rådgiver i gang med papirarbejdet. Ved selvsalg skal der bruges de samme dokumenter som, når man sælger gennem en ejendomsmægler. Din rådgiver vil hjælpe dig med at finde frem til de relevante papirer og klare korrespondancen med banken, hvis det er det, I har aftalt.

Din bank eller realkreditinstitut skal have besked om, at du er i gang med at sælge din bolig, og så skal der oprettes en deponeringskonto, som sælger kan sætte købssummen ind på. Du skal have sat gang i at få lavet en tilstandsrapport, hvis din bolig en et hus. Hvis du skal sælge en ejerlejlighed, skal der ikke nødvendigvis laves en tilstandsrapport. Du skal også overveje, hvilken ejerskifteforsikring du vil tilbyde køber at deles om.

Din rådgiver, eller dig selv, skal nu have indhentet de relevante dokumenter. Det drejer sig blandt andet om en ejendomsdatarapport, som indeholder informationer fra kommunen, Skat og regionen. Det er også her, der findes energimærkningen på huset og, hvis der eventuelt er en jordforureningsrapport. Ejendomsdatarapporten er obligatorisk i et boligsalg.

Der er også andre dokumenter, der skal findes frem. Eksempelvis skal du eller din rådgiver have indhentet tinglysningsattesten på boligen, servitutter, matrikelkort og lokalplan samt ejendomsskattebillet og BBR-meddelelser.

Når der viser sig en potentiel køber, er det dig som sælger af boligen, der skal vise den frem. Husk at have ryddet godt op og gjort rent, så den potentielle køber kan se sig selv og sine egne ting i din bolig. Hvis I kommer så langt, at I skal til at forhandle om prisen og vilkår, så gælder det om at have is i maven.

Du skal på forhånd have lagt dig fast på en minimumspris, som du ikke kan gå under. Forvent dog at køber vil presse prisen, så meget som muligt. Husk på, at der er andre ting, man kan skrue på, når man forhandler om prisen på en bolig. Hvis ikke du kan gå længere ned i pris, kan I forhandle om overtagelsesdato, overtagelse af relevant inventar, udbedrelse af eventuelle småskader forinden overtagelse og andre forhold.

Når det gælder selvsalg og forhandling, er der aftalefrihed mellem sælger og køber. I kan altså selv bestemme vilkår for salget, så længe I kan blive enige. Det er en god idé, for både køber og sælger, at indføre et advokatforbehold, så man kan nå at få sin rådgiver til at kigge aftalen igennem, inden den er gældende. På den måde kan købet fortrydes gratis, eller man kan forhandle videre, hvis noget ikke kan accepteres. Sælger har ingen lovfæstet fortrydelsesret.

Når køber og sælger er blevet enige, skal der udfærdiges en købsaftale. Denne indeholder mange praktiske oplysninger, og fejl i den kan få store økonomiske konsekvenser. Vær derfor omhyggelig. Din rådgiver kan både lave købsaftalen, skødet og refusionsopgørelsen, eller gennemgå og godkende det, hvis købers advokat laver det. Når skødet er blevet endeligt tinglyst, vil købssummen blive frigivet og købet er endeligt.

Ved overdragelse af nøgler, skal begge parter være til stede og gennemgå funktionen af hvidevare og aflæse forbrugsmålere. Forsyningsselskaberne skal have besked om ejerskiftet. Hvis køber får dispensationsret over boligen før den reelle overtagelsesdato, overtager køber også vedligehold og forbrug fra dispositionsdatoen.

Vil du høre mere?